POSTS
PORTFOLIO
SEARCH
SHOP
 • Your Cart Is Empty!
Airbnb Regelgeving in Utrecht

 

Regelgeving voor Airbnb in Utrecht.

Voordat je jouw woning gaat verhuren via Airbnb is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle wet en regelgeving. Hiermee voorkom je vervelende situaties en draag je niet alleen zorg voor je eigen huis maar ook voor de leefomgeving van de buren en de stad Utrecht.

 

Momenteel is er nog geen landelijke regelgeving m.b.t. Airbnb en elke gemeente kan er tot op een zekere hoogte op zijn eigen manier mee omgaan. Daardoor kan het wel lastig zijn om er achter te komen welke regelgeving nu op jouw situatie van toepassing is.

 

BnB Service Utrecht heeft veel contact met de gemeente Utrecht en is goed op de hoogte van wat wel en niet is toegestaan.

 • Text Hover

Eén of meerdere kamers verhuren

Het verhuren van een deel van je eigen woning via Airbnb zoals een verdieping of een kamer valt in Utrecht onder de Bed & Breakfast regelgeving:

 

 1. Wanneer je max. 2 kamers wilt verhuren met max. 5 bedden hoef je geen vergunning aan te vragen. Let daarbij wel op dat deze 2 kamers niet meer dan 40% van het woonoppervlak betreffen en de hoofdbewoner 60% van de woning in gebruik blijft houden voor eigen bewoning. 
 2. Het is mogelijk om de Bed & Breakfast regeling te verruimen door een vergunning aan te vragen bij de Gemeente Utrecht via het ondernemersloket. Als de vergunning verleend wordt mag je max. 4 kamers met max 10 bedden verhuren.
 3. Er moet een ‘melding brandveilig gebruik’ worden gedaan bij de gemeente Utrecht indien er aan meer dan 4 personen wordt verhuurd.
 4. Er moet toeristenbelasting betaald worden.

Incidentele verhuur van je eigen woning

Voor het verhuren van je complete woning, wanneer je zelf bijvoorbeeld op vakantie of zakenreis bent, heeft de gemeente Utrecht de volgende regelgeving opgesteld.

 

 1. Wanneer je incidenteel je woning wilt verhuren via Airbnb hoef je geen vergunning aan te vragen. 
 2. Er is geen maximum aantal dagen vastgesteld, als de verhuur structureel plaats vindt kan dit wel in strijd zijn met het bestemmingsplan.
 3. Bij overlast wordt opgetreden.
 4. Er moet een ‘melding brandveilig gebruik’ worden gedaan bij de gemeente Utrecht indien er aan meer dan 4 personen wordt verhuurd.
 5. Er moet toeristenbelasting betaald worden.

Structurele verhuur van je eigen woning

Voor het structureel verhuren van je complete woning via Airbnb heeft de gemeente Utrecht de volgende regelgeving opgesteld.

 1. Er is een omgevingsvergunning nodig voor het opheffen van het strijdig gebruik in het bestemmingsplan, van woonfucntie naar logiesfunctie.
 2. Wanneer de WOZ waarde van het pand lager is dan €305.000 is er een vergunning nodig voor woningonttrekking.
 3. Bij overlast wordt opgetreden.
 4. Er moet een ‘melding brandveilig gebruik’ worden gedaan bij de gemeente Utrecht indien er aan meer dan 4 personen wordt verhuurd.
 5. Er moet toeristenbelasting betaald worden.
Stel je zelf goed op de hoogte van de Airbnb regelgeving in Utrecht voordat je gaat verhuren.